Chameleón lalokovitý uhrovitý (Chamaeleo dilepis)

Chameleón lalokovitý uhrovitý, Chamaeleo dilepis, je výrazný africký chameleón s obrovským areálom rozšírenia a množstvom geografických foriem. V angličtine je známy ako flap-necked chameleon, teda chameleón s lalokovitými záhlavnými výrastkami.

V úvodu chci jen poznamenat, že chov chameleónů není snadný. Chameleoni jsou mezi ještěry výjimkou - na rozdíl od většiny druhů neumějí rychle běhat, místo toho se jen zvolna pohybují váhavým krokem.

Chameleón lalokovitý na konári

Systematické zaradenie a názov

V čeľadi Chamaeleontidae je v súčasnosti asi 150 druhov chameleónov. Absolútne presný počet sa nedá určiť, nakoľko sú zverejňované nové revízie systematického členenia ich druhov a a poddruhov.

Chamaeleo dilepis bol opísaný ako Chamaeleo dilepis LEACH 1819. V literatúre sa objavoval aj pod viacerými synonymickými názvami.

Podľa dostupného systematického prehľadu sa uvádzajú tieto poddruhy:

  • Chamaeleo dilepis dilepis LEACH 1819
  • Chamaeleo dilepis idjwiensis LOVERIDGE 1942
  • Chamaeleo dilepis isabellinus GÜNTHER 1893
  • Chamaeleo dilepis martensi MERTENS 1964
  • Chamaeleo dilepis petersii GRAY 1865
  • Chamaeleo dilepis quilensis BOCAGE 1866
  • Chamaeleo dilepis roperi BOULENGER 1890
  • Chamaeleo dilepis ruspolii BOETTGER 1893

V novších taxonomických prácach sa niektoré pôvodne uvádzané formy posudzujú aj ako samostatné druhy.

  • Chamaeleo incognitus NECAS 2025
  • Chamaeleo martensi - NEČAS 2025
  • Chamaeleo roperi - NEČAS 2025
  • Chamaeleo ruspolii - SPAWLS et al. 2023

Takéto rozdiely vyplývajú z priebežných revízií druhového a poddruhového členenia, preto sa názvoslovie komplexu Chamaeleo dilepis môže v rôznych zdrojoch líšiť.

Areál rozšírenia a prirodzené prostredie

Chameleóny obývajú všetky druhy tropických a horských dažďových pralesov, savany, vyskytujú sa aj na okrajoch polopúští a stepí.

Chamaeleo dilepis má obrovský areál rozšírenia a vytvára mnoho geografických foriem. We find it from eastern Africa to South Africa but also in Cameroon, Congo, Angola and Zambia.

Dnes žijú chameleoni vo více než 130 druzích a v několika rodech v celé Africe s výjimkou extrémně suchých pouští. Pravým domovem chameleonů je však Madagaskar, kde žije zhruba polovina všech druhů.

Chameleónovité jaštery väčšinou žijú v korunách stromov a kríkov. Pre tento spôsob života sú dobre prispôsobené.

U druhu Chamaeleo dilepis sa spôsob života môže meniť podľa dennej doby. During the day it can get down hunting among bushes or in tall grass but by night prefers to take shelter on the tallest branches of the trees.

Vzhľad a telesná stavba

Jednotlivé druhy chameleónov môžu dosahovať rôznu veľkosť. Veľkosť chameleónov sa pohybuje medzi 20 a 40 cm. Najväčší druh Furcifer oustaleti dorastá až 70 cm. Brookesie sú obvykle veľmi drobné.

The size varies after the populations but the females are always bigger than the males with a maximum of 42 cm, compared to the 25 cm of the males.

Trup majú zo strán zploštený a úzky, hřbet má ostrou hranu. Hlava je jehlancovitá a u rôznych druhov sa na hlave vyskytujú zvláštne výrastky (u tzv. rohatých druhov).

V súlade so svojím anglickým názvom má Chamaeleo dilepis veľké záhlavné laloky. Práve tieto lalokovité výrastky patria medzi jeho najnápadnejšie rozpoznávacie znaky.

Samice sú zvyčajne väčšie ako samce a tie bránia teritórium veľmi prudko, často aj uhryznutím.

Pohyb po konároch

Chameleoni jsou mezi ještěry výjimkou - na rozdíl od většiny druhů neumějí rychle běhat, místo toho se jen zvolna pohybují váhavým krokem. Zato jsou skvěle vybaveni k pohybu po větvích.

Mají nelámavý chápavý ocásek, který dokážou ovinout kolem větvičky a použít jako pátou končetinu, dovedou se za něj na větev dokonce i zavěsit.

Nohy chameleóna sú tzv. zygodaktilné - prsty sú zrastené do akýchsi klieští: na predných končatinách sú tri vonkajšie a dva vnútorné prsty a na zadných je to naopak.

Zaujímavým rysom sú nohy, pomerne dlhé, na konci utvárajú päť prstov, tie sú po dvoch a po troch až k predposlednému článku zrastené. Predné nohy majú zrastené dva prsty vonkajšie a tri vnútorné, u zadných nôh je to naopak. Držia tak stabilitu a pevne stisnú vetvičku.

Oči a zrak

Oko chameleóna je považované za „technicky“ najdokonalejšie v celej živočíšnej ríši.

Oči, typicky charakteristický rys týchto plazov, sú kryté guľovitým šupinatým viečkom, uprostred sa nachádza malý otvor pre zrenicu. Horná a dolná časť očných viečok chameleóna je zrastená kožou pokrytou jemnými farebnými šupinami tak, že je v nich otvor vo veľkosti očnej zrenice.

Oči tohto plaza sa môžu pohybovať samostatne a dokážu súčasne vnímať dva objekty. Chameleóni môžu ľubovoľne otáčať každým okom zvlášť, oči sú v pohyboch na sebe nezávislé.

Zviera môže vidieť v rozsahu 360°. Chameleón vertikálne otáča okom o 90°, horizontálne ním otáča o 180°. Zorné pole jedného oka činí 180° horizontálne a 90° vertikálne.

Pri pátraní po koristi pohybujú neustále oboma očami po okolí. Teprve po objavení svého cíle na něj zaměří obě oči, které umožňují chameleónovi sledovat okolí v okruhu 360°.

Oči chameleónov stoja za zmienku aj svojou schopnosťou zaostrovania. K zaostrovaniu obrazu dochádza na rohovke. Chameleón určuje vzdialenosti podľa zaostrenia.

Upře na cosi zrak a oko na to zaostří. To jinými slovy znamená, že se drobně změní zakřivení čočky. Čočka v oku chameleona je rozptylka a obraz na sítnici se zvětšuje.

Také oči chameleónov majú rolu rozpoznávaciu a komunikačnú. V noci, keď spia, zatvárajú oči a otáčajú zrenicu dospodu, kde je chránená za kostennými doštičkami.

Jazyk a spôsob lovu

Chameleónovité jaštery majú veľmi dlhý jazyk, ktorý svojou dĺžkou môže presiahnuť dĺžku ich tela. Tento jazyk dokážu z tlamy vystreliť rýchlosťou väčšou, aká je postrehnuteľná ľudským okom.

Jazyk používajú na lapání potravy, môžu ho vymrštiť až na vzdialenosť 30 cm (u veľkých druhov). Na jeho konci je sliznica s lepkavým mazom.

Jeho koniec je silne lepkavý, s hruškovitým svalom, ktorý rýchlo udrie a aj s pomocou mierneho podtlaku uchopí korisť.

Zaujímavý je spôsob lovu chameleónovitých jašterov. Hlavnou potravinovou zložkou chameleónov je rôzny hmyz, hlavne kobylky (Acrididae), modlivky (Mantodea), svrčky (Gryllidae), na ktorý si dokážu počkať v stave nehybného postoja na konári.

In accordance with the common name it has great occipital lobes. It nourishes of insects, mainly grasshoppers and coleopters it catches with its long sticky retractile tongue but also of small adolescent vertebrates such as mice and nestlings.

V prípade, že sa ich korisť usadí v dosahu ich dlhého lepkavého jazyka, vymrštia ho a úctyhodnou rýchlosťou si chytený hmyz týmto jazykom vtiahnu do papule.

Pri love chameleón jazyk vymrští, uloví korisť, jazyk zatiahne a korisť spolkne.

Sfarbenie a zmena farby

Známy je aj schopnosťou meniť sfarbenie. Zmena farby môže byť prekvapivo rýchla. Trvá len niekoľko málo sekúnd.

Chameleóny majú špeciálne kožné bunky, nazývané chromatofóry, ktoré sa nachádzajú pod ich priesvitnou vonkajšou kožou.

Vo vrchných vrstvách sa nachádzajú bunky nazvané xanthofóry a erythrofóry, ktoré obsahujú žltý a červený pigment. Pod týmito bunkami sa nachádza vrstva, v ktorej sú bunky iridofóry, alebo aj guanofóry, obsahujúce transparentnú kryštalickú substanciu guanín.

Cez túto substanciu sa vytvára modré sfarbenie, ktoré v kombinácii s vonkajšou žltou či červenou farbou vytvára výsledný efekt zelených či fialových odtieňov.

Týmto spôsobom pri nervovom podráždení v jednotlivých chromatofóroch dochádza k zmenám viditeľnosti pigmentov ich posunom smerom k povrchu alebo dovnútra kože.

Princípom podobným ako keď maliar mieša zrniečka farebných pigmentov na svojej palete sa takto menia farebné odtiene kože chameleóna v závislosti od genetických dispozícií jednotlivých druhov.

Základné sfarbenie chameleónov je, podobne ako u väčšiny živočíchov, kombinované tak, aby splynuli so svojím prostredím. Nie je pravda, že zmena farby chameleóna je podmienená aktuálnou adaptáciou na farbu prostredia.

Na sfarbenie má vplyv aj teplota, ročné obdobie, intenzita osvetlenia, denná doba, ale aj jeho nálada, pohlavie a správanie v období pohlavnej aktivity, stres a iné vplyvy.

Zmena farby chameleóna je teda skôr jedným zo spôsobov komunikácie. U mnohých druhov býva veľký rozdiel v farebnosti samcov a samíc. Samice sú obvykle oveľa menej pestré a bývajú tiež menšie. Samci sa naopak často pýšia pestrým sfarbením, ktoré sa niekedy ešte zvýrazňuje v čase námluv.

Správanie a spôsob života

Dospelí chameleoni sú samotári a udržujú si svoje teritórium, čo obvykle býva ker alebo strom či ich skupinka. Iba v čase párenia vyhľadávajú jedincov opačného pohlavia.

V tejto dobe sú samci obzvlášť veľmi agresívni, často sa stane, že dôjde k súboju o samicu. Pri druhu Chamaeleo dilepis sú to však práve samice, ktoré teritórium bránia prudko a môžu pri tom použiť uhryznutie.

Všetky druhy sú aktívne cez deň. Mnohí na striedanie denného a nočného času reagujú zmenou sfarbenia.

Here it has adopted a “low profile”, moving slowly on an aloe, imitating the environmental colour.

Rozmnožovanie

Samce a samice majú mierne asynchrónne reprodukčné cykly, ale rozmnožujú sa počas jari a leta.

Chamaeleo dilepis je vajcorodý druh, zvyčajne znáša okolo 50 vajec.

Samičky vajcorodých druhov kladú vajíčka asi po 3-6 týždňoch gravidity. Zlezú zo stromov a v závislosti od druhu chameleóna vyhrabú 10-30 cm hlbokú jamu.

Na dne tejto jamy sa počas kladenia otáčajú, po nakladení jamu zahrabú a toto miesto opustia.

Množstvo nakladených vajec tiež závisí od druhu. Malé druhy rodu Brookesia môžu naklásť iba 2-4 vajcia, pokým Chamaeleo calyptratus dokáže naklásť až 80-100 vajec, ale aj toto množstvo môže byť u tohto druhu chameleóna variabilné.

Doba do vyliahnutia mláďat je tiež variabilná a môže byť od 4 do 12 mesiacov.

Novonarodené chameleóny spia, obalené v priesvitnom obale, kým sa nedotknú zeme či konára, a vtedy sa po prebudení pokúšajú vyslobodiť z membrány.

Chov v teráriu

Chov chameleónov nie je jednoduchý a druh vyžaduje osobitné podmienky. Chamaeleo dilepis vyžaduje samostatný priestor a terárium väčších rozmerov.

Odporúčané základné podmienky

OblasťPožiadavka
Teráriummin. 80 × 60 × 120 cm pre jedince
Teplota25-28 °C cez deň, miestami až 35 °C
Osvetlenievysoká intenzita svetla; ideálne sú výbojky
Vetranieterárium musí byť dobre vetrané
Vybaveniemnožstvo konárov a živých rastlín

Terárium musí byť dobre vetrané, ideálne je vetranie.

Vyžaduje sa zariadenie s množstvom konárov a živých rastlín, napríklad Ficus benjamina, Pothos sp. a Monstera sp.

Tento druh vyžaduje vysokú intenzitu svetla a vyššie teploty, preto sú ideálne výbojky.

Rôzne dekorácie do terárií a vhodné pozadia možno doplniť podľa veľkosti priestoru a spôsobu jeho usporiadania.

Kŕmenie

V závislosti od veľkosti chameleónov kŕmime rôznymi vývojovými štádiami hmyzu.

  • cvrčky;
  • anelidy;
  • šváby;
  • Zoophobas sp.;
  • larvy voskoviek;
  • muchy.

Krmivo musí byť nasýtené vitamínmi a minerálnymi látkami.

It refuses the vegetables and for hydrating collects the drops of water as if preys or licks the dew.

Rozlišovanie príbuzných foriem

Chameleónovité jaštery možno veľmi hrubo rozdeliť do dvoch veľkých skupín. Na tzv. pravé chameleóny, ktorí boli skôr radení do spoločného rodu Chamaeleo. Dnes sú však rozdelení do niekoľkých rodov.

Druhou veľkou skupinou sú brookesie, rod Brookesia. Obe skupiny sú veľmi vyhranené a líšia sa najmä spôsobom života.

Pri komplexe Chamaeleo dilepis treba rozlišovať medzi historickými poddruhmi, synonymami a novšími návrhmi, ktoré niektoré formy povyšujú na samostatné druhy.

Historické synonymá a taxonomické záznamy

  • Chamaeleo dilepis LEACH 1819: 493
  • Chamaeleo bilobus KUHL 1820
  • Chamaeleo planiceps MERREM 1820
  • Chamaeleo dilepas - MARTIN 1838
  • Chamaeleo petersii var. kirkii GRAY 1865
  • Chamaeleo capellii BOCAGE 1866: 42
  • Chamaeleo angusticoronatus BARBOUR 1903
  • Chamaeleon ruspolii BOETTGER 1893: 116
  • Chamaeleon isabellinus GÜNTHER 1893: 556
  • Chamaeleo (Chamaeleo) dilepis - NECAS 1999: 127
  • Chamaeleo (Chamaeleo) ruspolii - NECAS 1999: 127
  • Chamaeleo dilepis - PAUWELS et al. 2004
  • Chamaeleo dilepis - TILBURY & TOLLEY 2009
  • Chamaeleo dilepis dilepis - BOURQUIN & GRUENER 2017
  • Chamaeleo dilepis - SPAWLS et al. 2018: 258

Typové exempláre

  • Holotype: BMNH 1946.8.13.75, female
  • Holotype: MCZ 47155 [idjwiensis]
  • Holotype: NMK L4091/1, male, collected by Joash Nyamache on 13 February 2018; Paratype: NMK L4091/2, female, same data as holotype [incognitus]
  • Holotype: BMNH 1946.8.21.5, female. (Previously NHMUK 92.12.31.20) [isabellinus]
  • Syntypes: BMNH 1946.8.22.33, female (previously 64.1.9.16) [kirkii]
  • Holotype: SMF 16144 [martensi]
  • Lectotype: NHMUK 1858.4.11.14 (= BMNH 58.4.11.14), adult female, Natal, coll. H. Callaway
  • Syntypes: BMNH 1946.8.3.67-69 and 1947.3.6.54 (4 females). [petersii]
  • Syntypes: BMNH 1946.8.22.1-2 (one male and one female).

Literatúra a odborné zdroje

  • Nečas, P. (2003): Chameleoni - nakladatelství Madagascar, Jihlava, 303 s.
  • NECAS, P. (2004): Chamäleons - Bunte Juwelen der Natur.
  • W. & S. HEINECKE (1993): Chamäleons im Terrarium. - Landbuch Verlag, 158 S.
  • SCHMIDT, W., TAMM, K. & E. WALLIKEWITZ (1996): Chamäleons - Drachen unserer Zeit.
  • DECKERS, S. 2005. Eigene Erfahrungen bei der Haltung und Zucht einiger Vertreter des Chamaeleo dilepis Komplexes. CHAMAELEO 15(1): 17-27.
  • Glaw, F. 2015. Taxonomic checklist of chameleons (Squamata: Chamaeleonidae).
  • JORDAAN, P. R.; P. U. ELS & A. B. WOOLCOCK 2018. Chamaeleo dilepis (Leach, 1819). TOPOR REFUGIA.
  • Bates, M.F.; Douglas, R.M. 1995. Life History Notes - Chamaeleo dilepis dilepis.
  • Haagner, G. V. 1997. Chamaeleo dilepis dilepis Flap-necked Chameleon, Size.
  • Spawls et al. 2018: 258.

tags: #chameleon #lalokovity #uhrovity #chamaeleo #dilepis